Zeleninová polévka s tvarůžkovými noky

Zeleninová polévka s tvarůžkovými noky je voňavá, sytá a přitom lehká. Kombinace dohněda orestované kořenové zeleniny, bylinek a jemně pikantních Olomouckých tvarůžků proměňuje obyčejnou polévku v gurmánský zážitek. Noky připravené zvlášť a vkládané až při servírování dodají každé porci čerstvost a výraznou chuť.

Ingredience

Olomoucké tvarůžky
100 g
Mrkev
100 g
Celer
50 g
Petržel
50 g
Květák
100 g
Cibule
1 ks
Hladká mouka
30 g
Máslo
100 g
Voda
1 l
Sůl, pepř, kmín, libeček, pažitka, petrželka

Postup

Na polovině másla osmahneme nadrobno nakrájenou zeleninu téměř dohněda, zalijeme vodou, osolíme, opepříme a s nasekaným libečkem povaříme. Z druhé části másla a mouky uděláme tmavší jíšku, do které nasypeme pokrájené tvarůžky a kmín. Za stálého odškrabování vařečkou zasmahneme. Ze vzniklé hmoty vykrajujeme lžičkou malé noky, které pokládáme na hotovou polévku na talíři. Dochutíme a přizdobíme pažitkou a petrželkou.

Recepty z tvarůžků